Miljön vinner när Sävsjö återvinner
Publicerad:
Sävsjö kommun, tillsammans med AB Sävsjö Industribyggnader och Ragnsells ser till att de fönster som byts ut vid renoveringar och rivningar återvinns. Återbruket av fönsterglas har blivit en miljönyttig rutin och nu finns också en policy för hur kommunen ska bygga och renovera hållbart.
2022 renoverades fönsterna i Kommunalhuset i Sävsjö. Det var första tillfället som kommunen lät glas gå till återvinning och det blev nytt planglas av de gamla fönsterna. Nästa gång återvinning av glas blev aktuellt var då Rörviks gamla skola revs och sedan när det särskilda boendet Ringgården renoverades. Nu är det återigen aktuellt i och med att Stadshotellet i centrala Sävsjö renoveras.
— Nu har återvinning blivit en naturlig del av processen, då vi river eller renoverar, berättar Linda Ståhlgren, kommunens hållbarhetsstrateg. Vi har också med återvinning och återbruk som en del i framtida upphandlingar.
Samverkan har varit viktig för att nå hit vi är idag och två av nyckelpersonerna är Sävebos projektledare Annelie Patriksson och Joakim Persson. De har drivit hållbarhetsarbetet framåt i de olika projekten.
Projekten som genomförts hittills har inneburit att det har skickats 12,5 ton glas som råmaterial till ny glasproduktion. Det innebär att det sparats 15 ton råmaterial och 5,4 ton koldioxid.
Policy för hållbara byggnader och anläggningar
Att återbruka vid byggnation har också blivit en policy i Sävsjö kommun. I början av juni antog kommunstyrelsen dokumentet Policy för hållbara byggnader och anläggningar Pdf, 267.6 kB.. Policyn syftar till att underlätta arbetet med att integrera och samordna bredden av hållbarhetsaspekter i bygg- och investeringsprojekt, från planering till färdigställande. En del av detta är återbruk och återvinning av material.
Inköpspyramid och återbruksapp
Det är inte bara glas som återvinns eller återbrukas. Sävsjö kommun försöker att få med detta som en del i det vardagliga arbetet i de kommunala verksamheterna, bland annat genom en inköpspyramid. Linda Ståhlgren förklarar:
— När man är i behov av något till sin verksamhet, det kan vara möbler eller annat, så ska man titta på inköpspyramiden. Då är återbruk första alternativet och längst upp i toppen på pyramiden, som sista alternativ är köpa nytt.
Ett exempel på detta är ombyggnationen av Kommunalhusets reception, som möblerats med second hand-möbler. Dessa kunde köpas in då kommunen har leverantörsavtal för återbruk. Ett annat exempel är en intern återbruksapp, som uppmuntrar till att cirkulera det som finns i de kommunala verksamheterna.
Sävsjö kommun antog ett grönt hållbarhetsprogram 2023. Där finns flera konkreta mål för att minska klimatpåverkan och just återbruk är något som är en självklar grund i kommunens hållbarhetsarbete.